Alfred H. OPHOF (1942) Grafische School Amsterdam

Van jongsaf aan waren tekenen en fotograferen mijn grote liefde. Mijn wens was dan ook om aan de Rietveld Academie te studeren. Echter, de leraar besliste dat het Grafische School werd; zo ging dat in die tijd. Ik ben blijven tekenen, nam schilderlessen en de gewassen pentekeningen die ik oorspronkelijk zo graag tekende, werden verdrongen door met olieverf en doek aan de gang te gaan. Ook bleef ik fotograferen en behaalde hiervoor regelmatig prijzen.

In de loop der jaren is mijn stijl gewijzigd van surrealisme naar (magisch) realisme. Door mijn techniek van glaceren met olieverf, krijgen mijn schilderijen een grote helderheid die ze door de jaren heen behouden. Ik doe geen moeite om de kleuren van mijn schilderijen naar de natuur te schilderen. Dit helpt mij ook de typische sfeer van mijn schilderijen te versterken.

Ik werk intensief en minutieus en maakt altijd eerst schetsen; ik ben bijna dagelijks achter mijn ezel te vinden. Een geliefd onderwerp zijn de Franse koeien, maar omdat ik mij niet tot één onderwerp wil en kan beperken schildert ik ook mensen, landschappen en stillevens. 

Reizen door Nieuw Guinea, China, Zuid-Afrika en Zuid-Europese landen hebben geleid tot een grote verscheidenheid aan thema's voor mijn schilderijen. Ik ben maatschappelijk betrokken en ook in mijn schilderijen vind je regelmatig een statement terug. 

Afgezien van exposities in Nederland, exposeer ik ook om het jaar in Frankrijk waar ik de helft van het jaar woon en werk. Daar word ik geïnspireerd door mijn natuurlijke omgeving (landschappen en dieren). Ik struin er regelmatig de rommelmarkten af op zoek naar potten, kruiken en andere gebruiksvoorwerpen voor mijn stillevens. De laatste jaren ben ik er ook succesvol gaan beeldhouwen omdat ik er daar genoeg ruimte voor heb.

Mijn werk bevindt zich in particuliere collecties in Nederland, Frankrijk, Engeland, Schotland, Duitsland, Spanje, Nieuw Zeeland, India en de Turks en Caicoseilanden. Ik werk ook in opdracht en deze opdrachten kunnen variëren van een huisdier schilderen, desnoods met jurkje aan, een familieportret tot Carïbische taferelen.

Ik ben lid van de Kunstadviescommissie van de Gemeente Bloemendaal, lid van de Nationale Associatie voor Beeldend Kunstenaars (NABK), lid van Art-en-France en lid van de ballotagecommissie van STA-ART. 

Ben je geïnteresseerd in een schilderij, aarzel niet en neem contact op via het contactformulier of e-mail.

No part of the paintings by Alfred H. OPHOF on this website may be reproduced in any form, by print, photoprint, microfilm or any other means, without written permissin from Alfred H. OPHOF.

Alfred H. OPHOF

GSM (+31) 06 53 88 49 55

E-mail: oppa@ziggo.nl